dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Private står klar til at lave coronatest for staten

Regeringen afdækker, om private aktører kan hjælpe med at mindske ventetiden. Aktører venter bare på opkaldet.

Danskerne skal igen vente længe for at få en coronatest i det offentlige testsystem efter regeringens seneste restriktioner.

I Aarhus var der tirsdag seks dages ventetid, mens der i København og Odense var fire dage.

Men hos to private virksomheder er man mere end klar til at hjælpe med testkapaciteten, hvis myndighederne ringer.

Begge virksomheder tilbyder mod betaling PCR-test, der er samme slags coronatest, som det offentlige benytter.

- Vi vil meget gerne bidrage og har også kapacitet til det. Med et par dages tilløb kan vi måske teste 30.000 til 50.000 personer om dagen, siger Ulf Bech Christensen, adm. direktør i virksomheden PentaBase.

PentaBase tester lige nu mellem 1.000 og 2.000 personer om dagen på fem testcentre.

Hos virksomheden Amplexa Genetics tester man omkring 100 om dagen. Her er man også klar til at hjælpe med at nedbringe ventetiderne.

- Fra lige nu ville vi kunne bidrage. Vi kan som minimum lægge et par tusind test oven i det, vi allerede kører, siger Helle Hjalgrim, adm. direktør i Amplexa Genetics.

Muligheden afdækkes

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kalder de nuværende ventetider i det offentlige testsystem "alt for lange".

Partiet har flere gange foreslået at inddrage private virksomheder for at øge testkapaciteten.

- Vi har foreslået, at man laver et frit valg, så man med offentlige kroner selv kan beslutte som dansker, om man vil testes i det offentlige system eller hos en privat leverandør, siger Martin Geertsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag efter en spørgetime i Folketinget, at der "arbejdes på at afdække, hvorvidt private aktører kan supplere den eksisterende testkapacitet".

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, kan ikke komme nærmere, hvornår det er afdækket.

- Vi skal finde ud af, om det praktisk kan lade sig gøre, for der er skrappe krav til testene og sikkerheden. Det skal kunne foregå på en ordentlig og forsvarlig måde, og det skal vi finde ud af meget hurtigt, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han forestiller sig ligesom Venstre, at det skal foregå på statens regning.

Hos både PentaBase og Amplexa Genetics er de ikke i tvivl om, at de kan foretage coronatest og analysere prøverne med samme sikkerhed som det offentlige.

- Jeg tror ikke, at vi på nogle punkter er dårligere kvalitet end det offentlige – tværtimod, siger Ulf Bech Christensen fra PentaBase.

Danmark coronatester på tre måder

PCR-test:

  • Den anbefalede af de danske sundhedsmyndigheder. PCR-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.
  • En PCR-test tager op mod tre timer, men i det offentlig testsystem får man normalt først svar en til to dage, efter at testen er blevet foretaget.
  • Flere private virksomheder tilbyder også PCR-test mod betaling.

Antigentest:

  • Den såkaldte lyntest giver svar på, om man er smittet med coronavirus efter 15-30 minutter. Den foretages ved podning i næsen. En faglig ekspertgruppe har slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til PCR-test.
  • Det skyldes, at antigentest kun giver det korrekte svar i omkring 50 pct. af tilfældene ifølge ekspertgruppen.
  • Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.
  • Flere private virksomheder tilbyder antigentest mod betaling.


Antistoftest:

  • En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om personen har været smittet. Den foretages ved blodprøve.
  • Man ved dog ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer, og hvor længe man er immun over for at blive smittet igen.
  • Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.
  • Testen tager ti minutter og kan købes på apoteker og hos private virksomheder, men kvaliteten svinger.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.